Brown Bag Seminer Serisi : "The Economic Case for Global Vaccinations: An Epidemiological with International Production Networks”

05.03.2021

5 Mart 2021 tarihinde Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cem Çakmaklı Türk-Alman Üniversitesi İktisat Bölümünün düzenlediği Brown Bag Seminer Serisi kapsamında küresel aşılamaların uluslararası üretim ağları aracılığıyla dünya ekonomisine etkileri hakkındaki çalışmasını sundu.

Kovid-19 pandemisinin dünyanın şu ana kadar gördüğü en kapsamlı küresel kriz olduğunu belirten Dr. Çakmaklı, krizin dünya ekonomisi için en düşük maliyetli çözümünün yalnızca gelişmiş ülkelerin aşılanması ile değil küresel aşılamalar ile mümkün olabileceğini ifade etti. Dr. Çakmaklı, gelişmekte olan ülkelerde aşılama yapılmamasının gelişmiş ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılasında düşüşe neden olmasına sebep olarak uluslararası üretim ağının tüm dünyaya yayılmış olmasını gösterdi.

Enfeksiyon dinamikleri için salgın hastalıklarda kullanılan SIR modelini kullanan Dr. Çakmaklı, veri setinde 65 ülke ve 35 sektör ile çalışarak yalnızca ülkelerin değil aynı zamanda sektörlerin de birbiriyle bağlantılı olduğunu vurguladı. Çalışmada kullandığı SIR modeli ile farklı sektörlerde çalışanların işyerinde veya uzaktan çalışmasının enfeksiyon oranlarına etkisini analiz eden Dr. Çakmaklı, seminerin sonuç bölümünde dünyanın karşılaştığı Kovid-19 krizine karşı aşıların yalnızca gelişmiş ülkelerde değil tüm dünyada uygulanmasının kalıcı bir çözüm olacağını savundu.